Een op zes Vlamingen rijdt ten minste halfuur om voor goedkope(re) benzine

Maar liefst zeventien procent van alle Vlamingen is bereid om minimaal een halfuur om te rijden voor een goedkope(re) tankbeurt. Dit blijkt uit onderzoek van Deals.be onder 1.010 volwassen Vlamingen met een rijbewijs, uitgevoerd door Panelinzicht. Er zijn ook andere manieren om te besparen op de maandelijkse reiskosten. Zo heeft één op de acht respondenten weleens niet-gemaakte kilometers gedeclareerd bij hun werkgever.


Je kent het wel: ben je net lekker onderweg, gaat het benzinelampje branden. Betaal je de volle mep langs de snelweg of rijd je stad en land af op zoek naar een goedkoop tankstation? Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst zeventien procent van alle Vlamingen tenminste een halfuur omrijdt voor goedkopere benzine. Onder mannen geldt dit zelfs voor bijna een kwart van de respondenten. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

Figuur 01


Vrijdagmiddag half drie, de snelwegen zijn leeg en pas over enkele uren begint het weekend. Neem je de snelste route terug naar kantoor of rijd je bewust een blokje om? Een op de tien Vlamingen heeft weleens opzettelijk omgereden om zoveel mogelijk kilometers te kunnen declareren bij hun werkgever. Opvallend genoeg maken Brusselaars zich hier het vaakst schuldig aan. Benieuwd naar het omrijdgedrag van de rest van de Vlamingen? Je ziet het in de visual.

Figuur 02


Stel: je collega en jij carpoolen naar een zakelijke afspraak. Dienen jullie de volgende dag allebei een declaratie in? Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst dertien procent van alle Vlamingen weleens reiskosten verhaalt op hun werkgever, terwijl ze eigenlijk met iemand anders meereden. Mannen doen dit dubbel zo vaak als hun vrouwelijke collega’s. De exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën vind je in de visual.

Figuur 03


Een retourticket Brussel op een vaste thuiswerkdag of een zakelijk lunch aan de andere kant van het land terwijl je doodziek op bed ligt? Maar liefst twaalf procent van alle Vlamingen heeft weleens reiskosten ingediend die ze niet hebben gemaakt. Jonge mannen declareren zogenoemde spookkilometers het vaakst. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt je in de visual.

Figuur 04


Een broodje bij het tankstation of een uitgebreide lunch bij een restaurant langs de snelweg: welke kosten zijn voor jou en welke voor jouw werkgever? Uit het onderzoek blijkt dat niet minder dan één op de zeven Vlamingen weleens privékosten heeft gedeclareerd. Van alle ondervraagden zijn Brusselaars het meest creatief met hun administratie. De exacte verhouding tussen de verschillende Vlaamse gewesten vind je in de visual.

Figuur 05